wtorek, 10 kwietnia 2012

Echa Wielkanocy: Mazurek

Tym razem przepis na mazurek, sprawdzony w święta:

CZEKOLADOWY MAZUREK Z CHAŁWĄ



Spód:
2/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki maki krupczatki
1 kostka masła
2 łyżki kakao
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę wymieszać z kakao, dodać masło, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść. Ciastem wylepić spód blachy i piec ok. 20 min. w temp. 190°C. Wystudzić

Masa:
1 kostka masła
20 dag chałwy waniliowej
3 łyżki rumu

Masło utrzeć, małymi porcjami dodawać chałwę. Kiedy masa będzie puszysta, wymieszać z rumem.

Krem rozsmarować na spodzie, udekorować i odstawić w chłodne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz