poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Kulinarnie - koktajle

Jest wreszcie ta wyczekiwana wiosna. Sporo osób, z tego co widzę, walczy ze zbędnymi kilogramami. Podaję więc kilka przepisów na koktajle mleczno-owocowe. Są sycące i orzeźwiające. Mogą nawet zastąpić śniadanie.

Koktajl bananowy

Koktajl bananowy z sucharkami cynamonowymi
Składniki (na 1 porcję):
1 banan
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
sok z cytryny (z takiego grubszego plastra)
2  łyżeczki miodu  (mniej lub więcej)

Wykonanie:
Banana pokroić na kawałki, wszystko razem zmiksować blenderem.

Koktajl jabłkowy


Składniki (na 1 porcję):
1 jabłko
3/4 szklanki mleka
2 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
2  łyżeczki miodu  (mniej lub więcej)  

Wykonanie:
Jabłko obrać, wyciąć środek i pokroić na kawałki.  Wszystko razem zmiksować blenderem.

Koktajl kakaowo-bananowy



Składniki (na 1 porcję):
1 banan
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
3/4 łyżeczki kakao
2 łyżeczki miodu (mniej lub więcej)

Wykonanie:
Banana pokroić na kawałki, wszystko razem zmiksować blenderem.

BONUS
Taka mała chwila przyjemności

Kakao dla dorosłych



Składniki (na 1 porcję):
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki miodu (mniej lub więcej)
30 ml rumu  (mniej lub więcej)

Wykonanie:
Wszystko razem wymieszać blenderem aż się mleko spieni. Smakuje jak nadzienie do czekoladek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz