sobota, 31 sierpnia 2013

Słodkie koszyki

Czyli banalnie prosty sposób na coś pysznego i efektownego:


Składniki:
Ciasto francuskie (z Lidla idealnie się nadaje)
Śmietanka 30%
Cukier puder
Żelatyna w proszku
Borówki

Wykonanie:
Koszyczki: Ciasto francuskie pokroić na kwadraciki. Nałożyć na odwrócone do góry dnem,  posmarowane odrobiną oliwy  foremki do babeczek. Upiec.
Pałąki: Pozostałe paski ciasta francuskiego skręcić w spiralki zgiąć w półkola i również upiec.
Śmietankę 30% dobrze schłodzić. Ubić, dodając cukier puder. Namoczyć ok. łyżeczkę żelatyny w niewielkiej ilości zimnej wody, po 10 minutach zalać odrobiną gorącej wody, dodać do ubitej śmietany i szybko wymieszać.
Do koszyczków z ciasta francuskiego nałożyć bitą śmietanę, na nią borówki i delikatnie umieścić pałąki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz