niedziela, 29 września 2013

Zupa krem z patisona

W związku z nadejściem jesieni dziś podam przepis na pyszną jesienną, rozgrzewającą i sycącą zupę.


Składniki:
3 młode patisony
cebula
2 marchewki
pietruszka
2 średnie ziemniaki
1 litr rosołu lub wywaru drobiowego
ser żółty
łyżka masła

Wykonanie:
Patisony obrać ze skóry, usunąć pestki i miękki miąższ, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę. Łyżkę masła stopić w garnku, włożyć warzywa, smażyć kilka minut mieszając. Wlać rosół, zamieszać, gotować 25-30 min. Zupę zmiksować. Przyprawić do smaku, dodać starty na drobnych oczkach ser żółty, zagotować. Podawać z grzankami, posypany posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz