sobota, 11 stycznia 2014

Kulinarnie: Krokiety ziemniaczane z ruskim nadzieniem

Krokiety ziemniaczane z ruskim nadzieniem, dla tych którym się nie chce lepić pierogów ;)



Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
2/3 szklanki mąki
Sól
Pieprz
Bułka tarta
Olej

Ruskie nadzienie:
½ kg sera twarogowego
Ok. 30 dag ugotowanych ziemniaków
1 duża cebula
Sól
Pieprz

Wykonanie:
Farsz:
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Ser i ziemniaki zemleć maszynką do mięsa dodając przesmażoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ciasto:
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub zemleć maszynką do mięsa. Dodać mąkę, jajka, sól, pieprz i zagnieść. Ciasto wyłożyć na poruszoną mąką stolnicę, uformować gruby wałek. Odcinać kawałki ciasta, nadziewać farszem i formować krokiety. Krokiety obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

2 komentarze:

  1. Takich jeszcze nie jadłam :) Muszę wypróbować, bo wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń