poniedziałek, 8 września 2014

Późnoletnia kuchnia - bakłażan

Dziś przepis na:
Bakłażany zapiekane z mięsem, pomidorami i mozzarellą
Od razu uprzedzam, że przepis pochodzi gdzieś z internetu, ale nie wiem skąd dokładnie i kto jest jego autorem. Dostałam go w formie wydruku, na papierze. Potrawa jest naprawdę pyszna.


Składniki:
2 duże bakłażany
400g mięsa mielonego
3 duże pomidory
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
ser mozzarella
sól, pieprz
oregano
listki bazylii

Przygotowanie:
Bakłażany rozkroić na pół wzdłuż i wydrążyć miąższ przy pomocy łyżki. Miąższ odłożyć do miski (jeszcze się przyda). Wydrążone bakłażany posypać solą i odstawić na 20 minut po czym umyć pod bieżącą wodą aby pozbyć się goryczki.
Farsz
W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić na nią posiekany czosnek i cebulę. Smażyć do zeszklenia i dodać mięso. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Następnie dodać jeszcze koncentrat pomidorowy, miąższ z bakłażana, zioła oraz sól i pieprz. Dusić ok. 15 min.

Rozgrzać piekarnik do 190°C. Wydrążone bakłażany napełnić farszem, blaszkę posmarować odrobiną oliwy i ułożyć na niej bakłażany. Piec ok. 25-30 minut w rozgrzanym piekarniku.
Pod koniec pieczenia na bakłażany położyć plastry mozzarelli, posypać oregano i wstawić do piekarnika na ok. 10 min aby ser się roztopił.
Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżą bazylią.

Danie zawiera w 100g ok.:
E: 95 kcal
B: 6g
W: 4,45g
T: 6,3g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz